Miért fogós a pálinkás csali? Vizeink nem arról híresek, hogy pálinka-források törnének fel bennük…
Két, egymástól független oka lehet ennek. Az első roppant prózai. A vizek partján lévő fákról belepottyan mindenféle erjedt gyümölcs. Ez a közelben élő halaknak természetes táplálékot jelent. Ez annak ellenére igaz, hogy általánosságban elmondható: az állatok nem vonzódnak az alkoholhoz. Az alkoholos erjedés azonban sok, a halak számára is értékes tápanyagot tár fel, amik a „csak” érett gyümölcsből még hiányoznak. Emiatt az erjedt gyümölcsök táplálék szempontjából felértékelődhetnek. A második lehetőség egy kicsit más irányból közelíti meg a kérdést. Mint tudjuk, az alkohol olyan anyagokat is old, amelyek vízben nem, vagy a csak alig oldódnak. Ugyanakkor az alkohol maga jól oldódik vízben. E kettős jellegének köszönhetően az alkoholos áztatással olyan íz anyagokat is bevihetünk egy csaliba, amit vizes oldattal nem sikerülne. Ez az aroma később, az alkohollal átitatott és vízbe került csaliból éppen az alkohol vízben való jó oldhatósága miatt sokkal jobban, gyorsabban jelenik meg a csali közelében, mintha olajos tartalmú anyagban áztattuk volna a csalit. Utóbbiak ugyan a csali felületét sokáig illatosan tartják, táv csali hatásuk viszont jóval gyengébb. Tehát az alkoholos aromával kezelt csalik illata a fenékközeli áramlatoknak köszönhetően pontos irányjelzőként vezeti a halakat a horogig.