Miért fogós a pálinkás csali? Vizeink nem arról híresek, hogy pálinka-források törnének fel bennük…
 
 Két, egymástól független oka lehet ennek. Az első roppant prózai. A  vizek partján lévő fákról belepottyan mindenféle erjedt gyümölcs. Ez a  közelben élő halaknak természetes táplálékot jelent. Ez annak ellenére  igaz, hogy általánosságban elmondható: az állatok nem vonzódnak az  alkoholhoz. Az alkoholos erjedés azonban sok, a halak számára is értékes  tápanyagot tár fel, amik a „csak” érett gyümölcsből még hiányoznak.  Emiatt az erjedt gyümölcsök táplálék szempontjából felértékelődhetnek. A  második lehetőség egy kicsit más irányból közelíti meg a kérdést. Mint  tudjuk, az alkohol olyan anyagokat is old, amelyek vízben nem, vagy a  csak alig oldódnak. Ugyanakkor az alkohol maga jól oldódik vízben. E  kettős jellegének köszönhetően az alkoholos áztatással olyan íz  anyagokat is bevihetünk egy csaliba, amit vizes oldattal nem sikerülne.  Ez az aroma később, az alkohollal átitatott és vízbe került csaliból  éppen az alkohol vízben való jó oldhatósága miatt sokkal jobban,  gyorsabban jelenik meg a csali közelében, mintha olajos tartalmú  anyagban áztattuk volna a csalit. Utóbbiak ugyan a csali felületét  sokáig illatosan tartják, táv csali hatásuk viszont jóval gyengébb.  Tehát az alkoholos aromával kezelt csalik illata a fenékközeli   áramlatoknak köszönhetően pontos irányjelzőként vezeti a halakat a  horogig.